lördag 14 mars 2015

Lindonesisk sallad

Jag måste säga att jag verkligen älskar Jamie Olivers recept och matlagningsprogram. Karl'n lyckas ju få allt att se makalöst gott ut, utan att för den skull bli pretentiöst eller komplicerat. Idag testade jag att göra en variant av hans indonesiska sallad, och den blev helt makalöst god! Båda barnen älskade såsen/dressingen, även om den blev liiiiite för stark för Lukas. Dessutom gjorde den att salladen kändes väldigt matig och liksom varm att äta (den är dock mestadels kall). Det här blir lätt en återkommande punkt till sommarens grillkvällar!



Lindonesisk sallad med fläskkarré

Dressing/sås
120 g jordnötssmör
saft från 2-3 pressade lime
1 bit vitlök
1 bit chili
2 tsk fisksås
1 msk sojasås
ca 1 msk kokossocker
ca 1-2 tsk sirap

Mixa allt till en slät dressing - späd ev. med lite vatten, den tjocknar lätt lite och det är lättare att fördela den om den är hyfsat tunn. Försök att inte äta upp all sås redan nu.

Gör sedan en sallad på, tja, vad du nu har! Gärna olika texturer, storlekar och färger, lite varmt, lite kallt osv. Min sallad består av:

kruksallad
kokta rödbetor
avokado
strimlad morot
cocktailtomater
gurka
strimlad rå kålrabbi (Olivers favorit)

Till det serverade jag strimlad, grillad fläskkarré som marinerats över dagen. Salladen ska HELST kastas ihop med dressingen, men för att barnen skulle kunna välja bara de grönsaker de själva ville så blev det uppdelat i högar på ett stort fat, med dressingen bredvid. Vill man köra salladen som ensamrätt så är några pocherade ägg toppen, men jag tror som sagt att det här kommer bli sommarens grillsällskap...


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar