tisdag 22 september 2015

Grön potatis- och purjolökssoppa

Här i familjen är vi just nu mer eller mindre sjuka hela högen, med nån form av rejäl förkylning och även lite magont (verkar dock inte vara magsjuka för så dålig är ingen), så jag håller just nu på att koka ihop en snäll men nyttig soppa till oss, närmare bestämt en

Grön potatis- och purjolökssoppa

6-8 potatisar
1 stor purjolök (även det gröna)
4-6 klyftor vitlök
1 färsk broccoli
1,5 liter hönsbuljong (dvs 3 tärningar och 1,5 liter vatten)
2 dl creme fraiche
Valfritt: Extra grönt, tex några blad mangold, lite gräslök, en näve spenat eller vad du hittar hemma.



Hacka purjolöken grovt, och skala vitlöken. Fräs lökarna i lite olja tills de blir mjuka. Tillsätt sedan potatis i bitar och broccoli i bitar (även stjälken, skuren i lite mindre bitar). Häll på buljong och låt koka tills allt är riktigt mjukt.

Ta av från värmen, tillsätt ev. extra grönt och mixa med en handmixer eller i en matberedare tills det är helt slätt. Smaka av med creme fraiche och kryddor, samt ev lite citronsaft. Vill du göra den mer matig kan du tillsätta tex räkor, kyckling eller korv till, jag har bara lite hackad gräslök på min.



Snabbt, enkelt, billigt och barnvänligt (tror det är den släta konsistensen som gör den så populär).

 Dessutom perfekt att använda säsongens rot- och grönsaker till...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar